JoKra Houtdraaiwerk

Op speciaal verzoek gemaakt;

CeremoniŽle staf van Amerikaans Notenhout, het bovenste gedeelte wordt nog voorzien van een logo.

Tot zover door mij gemaakt.
Zie hieronder het eindresultaat, de historie en toepassing.Het eindresultaat.

Deze ceremoniŽle staf is gemaakt voor de nieuwe vrijmetselaarsloge in Apeldoorn. Het is gemaakt van Amerikaans Notenhout, is bovenaan voorzien van het logo van de loge en onderaan ťťn van de symbolen van de vrijmetselarij, uitgevoerd in wengť. De staf wordt gebruikt door de ceremoniemeester die in de rituele ruimte de dignitarissen die een rol spelen in een ritueel van en naar hun plaats begeleid. Hij ziet ook toe op het ordelijk verloop van de bijeenkomst en is de enige die vrij mag rond lopen tijdens het ritueel, vandaar zijn teken van waardigheid.Historie;

Een (ceremoniŽle) staf, of stok, wordt tegenwoordig gebruikt voor representatieve doeleinden. Vroeger werden ze ook gebruikt in de strijd, denk maar aan de tovenaars in de vele fantasiefilms (Gandalf, Merlijn e.d.) en spelletjes.

Het heeft vele doeleinden en namen: de stok van de tambour maitre van een fanfarekorps, de ceremoniŽle staf van een processiemeester tijdens een processie, de bisschopsstaf, de staf van Sinterklaas, de scepter van een koning (http://nl.wikipedia.org/wiki/Scepter), de Ďscipioí (dat letterlijk ĎceremoniŽle stafí betekent) die oorspronkelijk voor de koningen van Rome was, en die later werd gebruikt als ceremoniŽle staf van de consuls. In alle gevallen is het een teken van de waardigheid van bepaalde vooraanstaande mensen.

Oorspronkelijk was het een eenvoudige stok, zoals nog vaak wordt gezien bij veel niet-westerse volkeren. In de loop van de tijd werden ze versierd met symbolen die verwezen naar de waardigheid van de drager, met andere symbolen die zinspeelden naar mythische krachten of naar familieverbanden (clans of stammen).


Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u meer weten, stuur dan gerust een mailtje : info@JoKra.nl